Spesialkost

Beskrivelse: 

Hensikten med oppgaven er å ta utgangspunkt i oppskrifter på spesialkost (her: diabetes) og vurdere næringsinnhold i maten, både mengde og sammensetning. I matematikk blir det snakk om overslagsregning, forholdstall og omgjøringer.

Av utstyr trenger elevene skrivesaker og kalkulator.

I forhold til regning som grunnleggende ferdighet i RM arbeider vi med å bruke mål, vekt og volum og tilpasse oppskrifter/resepter.

Innledning:

På slutten av oppgaven blir det snakk om mengder, delmengder og « gå opp i »

Eksempel: Hvor mange hele ganger går 125 opp i 800, og 1,5 opp i 7 ?

Et forslag til tilnærming kan være å bruke klosser med en fast verdi.

Å stable 125 6 ganger er innenfor 800, men 1 «kloss» til blir for mye.

Tilsvarende vil elevene se at å stable klosser med verdi 1,5 totalt 4 ganger er under 7, mens en ny «kloss» til blir for mye.

Læringsaktiviteter:

Oppskriftene under viser forslag til to middagsretter (4 porsjoner hver) for personer med diabetes.

Næringsinnhold er oppgitt for 1 porsjon:

Svinefilet med salviefyll

500 g svinefilet

125 g normannaost

2 ss hakket frisk salvie

2 ss hvetemel

salt

pepper

2 ss olivenolje

1,5 dl tørr hvitvin

Røsti med sopp

500 g store poteter, vasket

1 sammenpisket egg

1 hakket løk

1 ss hvetemel

2 ss olivenolje

2 hvitløkfedd, presset

500 g skogsopp

3 ss hakket frisk persille

3 ss lettrømme

salt

nymalt svart pepper

Energi 400 kcal

Proteiner 48 g

Karbohydrater 0 g

Fiber 0 g

Total fettmengde 20 g

( derav mettet fett 9 g )

Natrium 606 mg

Energi 210 kcal

Proteiner 7 g

Karbohydrater 25 g

Fiber 4 g

Total fettmengde 9 g

( derav mettet fett 2 g )

Natrium 40 mg

Kilde: www.aperitif.no

Diabetikere bør ha kosthold med lite mettet fett og høyt innhold av fiber. Vurder hvilken middagsrett som passer best? Begrunn hvordan du tenkte.

Hvilken matvare gir høyt innhold av proteiner i oppskrift 1? Hvilken gir høyt innhold av karbohydrater i oppskrift 2?

Gjør et overslag over samlet vekt til 4 porsjoner svinefilet

Hvor mange gram natrium er det i hver oppskrift?

Sara ønsker å servere Svinefilet med salviefyll i et familieselskap på 10 personer. Gjør om oppskrifta slik at den passer til selskapet.

Hva hvis selskapet kun består av 2 personer, hvordan ser oppskrifta ut da ?

Diabetespasienter anbefales å ha et proteininntak på ca 1g pr. kg kroppsvekt pr.dag. For en person på 63 kg: Hvor mange % av dagsbehovet dekkes av en porsjon røsti med sopp ?

Regn ut forholdet mettet fett av totalt fett i begge oppskriftene. Hvilken matrett har størst %- andel mettet fett ?

Ufordringer:

Hvor mange hele oppskrifter svinefilet kan du lage hvis du bare har 800 g normannaost? Enn hvis begrensningen er 1 fl. ( o,7 l ) hvitvin ?

Hva kan årsaken være til at det er så stor forskjell på natriumsaltinnholdet i de to oppskriftene?

Målgruppa er personer med diabetes. Vurder om noen av matvarene i oppskriftene kan erstattes med andre som passer målgruppa bedre, selvsagt uten at smaken og opplevelsen forringes. Prøv også, hvis mulig, å angi mengden som trengs av de nye matvarene.

Mange oppgaver har ikke «tallsvar». Det går an i felleskap å reflektere over de svarene elevene har fått, sammen med evnen til å begrunne metodene de har valgt for å komme fram til dette. I den siste oppgaven vil kildehenvisninger være sentrale. Hvilke matematiske kunnskaper trengs for å kunne løse oppgaven?