Samefolkets dag

Beskrivelse: 

Elevene skal lære om tradisjonell samisk matkultur og samenes språklige og litterære historie.

I norskfaget:

  • Bli kjent med samisk sakprosa i oversettelse til norsk
  • Få innblikk i den norske flerspråklige situasjonen
  • Reflektere over samenes situasjon som språklig minoritet

I kokk- og servitørfaget:

  • Bli kjent med og presentere tradisjonell samisk matkultur
  • Planlegge og gjennomføre tradisjonelt samisk måltid
  • Lage en meny med mat og drikke, presentert som en sammensatt tekst
  • Starte med en opplevelse: Se filmen Kautokeinoopprøret i programfaget:
  • Innføring i tradisjonell samisk matkultur
  • Lage samisk mat av samiske råvarer – fra jord til bord
  • Komponere en meny
  • Planlegge, tilberede og servere et måltid

I norskfaget:

  • Lese sakprosatekst i oversettelse fra samisk
  • Innføring i norsk språkhistorie og i flerspråklighet
  • Øve på muntlige presentasjoner
  • Skape en sammensatt tekst (meny)
  • Drøfte samisk tradisjonell matkultur med utgangspunkt i samtidstekst
  • Elevene skriver en kort egenvurdering i form av et refleksjonsnotat, der de vurderer egen prosess og resultat
  • Involverte lærere gir framoverrettet veiledning og råd underveis
  • Vurdering av praktisk-muntlig og skriftlig presentasjon