FYR
Published on FYR (https://fyr.ndla.no)

Hjem > Fiskebuffèt

Fiskebuffèt

Delt av: hegeo - Publisert: 12.02.2015 14:25 - Oppdatert: 01.06.2015 13:52
Beskrivelse: 

Dette er et prosjekt med tema fisk. Prosjektet resulterer i en fiskebuffet med inviterte gjester (gjerne foreldre). Dette er en gylden mulighet for at elevene får vist fram hva de kan!

Prosjektet omfatter en forberedelsesdel med planlegging, mengdeberegning, utregning av næringsinnhold, praktisk gjennomføring på kjøkkenet og innhenting av informasjon om fisk som råstoff.

Omfatter fagområdene Råstoff- og produksjon, Kost- og livsstil, norsk, matematikk. Kan omfatte naturfag og engelsk også:-)

Ressurser

Fil Download fiskebuffet_tirsdag_04.docx [1] (21.02 KB)

Prosjektet starter med en introduksjon til prosjektet hvor faglærer(e) har en kort innføring i tema fisk som råstoff, mengdeberegning, innkjøpslister, arbeidsplan o.l.

Elevene velger yrke, finner oppskrifter og starter forberedelsen. (Evt. invitasjoner bør sendes ut med kort svarfrist på prosjektets første dag.)

Neste skritt er at elevene får øve på sine retter på kjøkkenet.

Gjennomføring av fiskebuffet-test.

Avslutning med evaluering og ferdigstilling av oppgaven.

Elevene synes prosjektet er morsomt - det er gøy å vise fram noe man har laget! Foreldrene synes det er veldig artig å se hva ungdommene gjør på skolen.

Vi har gjerne invitert til kl. 17.00 på en hverdag - da kan foresatte komme rett fra jobb og spise middag.

Vi har hatt en pris på 100,- pr inviterte gjest/ 50,- for barn under 12.

Man kan velge å la elevene presentere sin rett foran foresatte, og dermed få inn muntlig norsk også.

 

Klasserom og kjøkken med mulighet for bespisning

  • Læreplan i matematikk fellesfag
    • Kompetansemål etter 1P-Y – Vg1 yrkesfaglige utdanningsprogram
      • gjøre overslag over svar, regne praktiske oppgaver, med og uten digitale verktøy, presentere resultatene og vurdere hvor rimelige de er
  • Læreplan i norsk
    • Kompetansemål etter Vg1 – studieforberedende utdanningsprogram og Vg2 – yrkesfaglige utdanningsprogram
      • skrive tekster med tema og fagterminologi som er tilpasset eget utdanningsprogram, etter mønster av ulike eksempeltekster
  • Læreplan i engelsk
    • Kompetansemål etter Vg1 – studieforberedende utdanningsprogram og Vg2 - yrkesfaglige utdanningsprogram
      • forstå og bruke et bredt generelt ordforråd og et faglig ordforråd knyttet til eget utdanningsprogram
  • Restaurant- og matfag
    • Læreplan i felles programfag i Vg1 restaurant- og matfag
      • klargjere lokale og omsetje og servere mat og drikke i samsvar med metodar som gjeld for restaurant- og matbransjane
      • gjere greie for råvarer, mat og drikke som inngår i restaurant- og matfaga, næringsinnhald, eigenskapar og bruksområde
      • demonstrere rett behandling av råvarer, mat og drikke for å sikre så trygge produkt som mogleg
      • setje saman og lage til enkle produkt og måltid på ein kreativ og estetisk måte
      • følgje og justere reseptar og rekne ut mengder og kostnader
      • drøfte samanhengen mellom kosthald, helse og livsstil, og korleis desse faktorane kan påverke folkehelsa
      • lage tradisjonsmat frå ulike område i Noreg og mat frå ulike kulturar, og drøfte kva måltidet har å seie som kulturberar
      • lage mat og produkt tilpassa nye trendar ut frå kunnskap om råvarer, produksjonsmetodar og matkultur

Lisens

Dette innholdet er lisensiert under en Navngivelse-Ikkekommersiell-Del på samme vilkår

Nøkkelord

fisk, mengdeberegning, norsk fagtekst

Omfang

Ca. 2 uker. 4 praksisdager à 8 timer + 2-4 timer i hvert fellesfag

Forfatter

Hege Juliane Hambo, Kristin Lervold

Ansvarlig redaktør: Sigurd Trageton
Prosjektleder: Cecilie Isaksen Eftedal

  • Hjelp
  • Om Fyr
  • Regler for deling

Source URL: https://fyr.ndla.no/nb/teachingprogramme/8287

Links
[1] https://fyr.ndla.no/nb/file/13979/download?token=XIdfce4E