Search page

Søket fant 15 resultater på 0.057 sekunder.

Søkeresultater

  1. Middag med energi

    Tverrfaglig opplegg som inkulderer fagene matematikk, naturfag og helsefremmende arbeid.

    Elevene skal lage en treretters middag, beregne energi og forklare hvordan maten brytes ned i fordøyelsessystemet.

    Tverrfaglig muntlig vurdering.

    2901sibi - 22.09.2013 17:51

  2. Språk, naturfag, mat, formingsfag,...

    Dekk læreplanmål ved å lage og spise god mat samtidig som man har hyggelig sosialt samvær. Noen av læreplanmålene som kan dekkes/knyttes opp mot oppgaven er:

    Fremmedspråk nivå 1:

    • sammenligne noen sider ved tradisjoner, skikker og levemåter i språkområdet og i Norge
    • gi uttrykk for opplevelser knyttet til språkområdets kultur
    • drøfte sider ved dagligliv, tradisjoner, skikker og levemåter i språkområdet og i Norge

    Naturfag (alle læreplanmål innen temaet ernæring og helse)

    Erlend Thune - 27.09.2012 14:39

  3. Enzymer bryter ned proteiner

    Forskerspiren og ernæring og helse for naturfag YF

    Mona Tau - 18.02.2014 20:34

  4. Påvisning av næringsstoffer i melk - rapport som fotostory

    Elevene påviser karbohydrater og proteiner i melk. Underveis i øvelsen tar elevene bilder. Rapporten fra øvelsen skal leveres som fotostory 

    larskristia - 09.01.2015 11:01

  5. Kjøkkenkjemi - En samling enkle kjemieksperimenter, Vitensenteret Trondheim

    Samling med enkle forsøk som stort sett krever det man har på kjøkkenet. Forsøkene kan gjerne gjøres hjemme som en annerledes lekse. 

    Forfattere m.m:
    Martin Ystenes (lest korrektur og gitt innspill)
    Bård Inge Stenvig (tekster og utprøving)
    Christian Holden (oversatt fra engelsk)
    Cathrine Holen (tekster og innspill)
    Atle Kjærvik (korrekturlest og innspill)
    Nils Kr. Rossing (korrektur, illustrasjoner, tekster)

     

    Restaurant og matfag:

     

    trine.johnsen@stfk.no - 13.04.2015 15:24

  6. Spytt spalter stivelse

    Dette forsøket viser at spytt inneholder enzymet amylase som spalter stivelse (amylose). De fleste eksisterende forsøk som viser at spytt spalter stivelse er omstendelige og grisete. Dette er en rask, enkel og tydelig test!

    Materialer og utstyr:

    • stivelsesløsning
    • jodløsning
    • bomullspinne
    • rundt filterpapir (9 cm)
    • petriskål

    Tidsbruk: ca 45min

    Cecilie Isaksen Eftedal - 29.06.2013 08:11

  7. Naturfag.no: Aktuelt

    Her finner du mange gode læringsressurser som du kan bruke i naturfag

    jansve - 31.10.2013 10:23

  8. Naturfag.no: Blåbærtrio

     

    I denne aktiviteten skal elevene lage en blåbærdessert, observere hvordan blåbærsaft kan brukes som indikator og få øvelse i å argumentere naturvitenskapelig. Hvordan kan blåbærsaft ha ulike farger i samme dessert? Og hvordan kan elevene trekke kunnskap ut fra observasjonene de gjør og argumentere for eget syn? Og hvordan smaker egentlig en blåbærtrio?

    Berit Reitan - 20.05.2014 09:41

  9. Påvisning av stivelse og proteiner i matvarer

    Labøvelse for påvisning av stivelse og proteiner i matvarer.

    irena@ostfoldfk.no - 02.01.2015 15:13

  10. Energigivende næringsstoff

    Elevane lærer om energigivende næringsstoff, kvifor me treng dei og kva mat som inneheld dei ulike næringsstoffa. 

    Stoffet bygger heile tida på noko dei kan (har lært) frå før. Elevane veit til ei kvar tid kva som skal til for å oppnå dei ulike karakterane.

    Elevane blir vurdert med skriftleg prøve. Oppgåvene på prøven er henta ut frå repetisjonsoppgåvene.

    Solveig M Bergo Nielsen - 30.01.2015 22:43

  11. Karbohydrattest

    Elevane får tre ukjente løsninger (sukrose, fruktose og stivelse) og skal ved hjelp av jod og fehlings væske finna ut kva som er kva. 

    Solveig M Bergo Nielsen - 30.01.2015 23:05

  12. Påvisning av antioksidanter

    Enkelt forsøk for påvisning av antioksidanter.

    Hentet fra Utforskende arbeidsmetoder i naturfag - 22 praktiske ideer, Skolelaboratoriet for matematikk, naturfag og teknologi, NTNU, Berit Bungum og Peter van Marion (red.)

    Vi kan lese mye om betydningen av antioksidanter for vår helse, og alle vet at det er sunt å spise frukt og bær fordi det gir oss mye antioksidanter. Kan vi undersøke selv hva som inneholder antioksidanter?

    Utstyr / ressurser

    trine.johnsen@stfk.no - 14.01.2015 10:45

  13. Kaffi eller kanel

    Dette er ein artig demonstrasjon, der ein får igang samtale og undring om luktesansen.

    oddsol - 28.02.2014 09:52

  14. Automatisert vanningsanlegg basert på solcelle-energi

    Innhold

    Planleggingsdel:

    • Innkjøp (karsefrø, 20 frø per gruppe)
    • Klargjør spesifikkasjonene/ønska sluttprodukt
    • Materialliste
    • Fremdriftsplan
    • (grupper på 3-4 elever?)

    Gjennomføringsdel

    TIP:

    • lage kar der planten skal vokse
    • brakett (festeskinner)
    • montere systemet
    • vanntank

    Elektro:

    • programmering og kopling (PLS, pumpe, batteri/forsyning)

    Naturfag:

    Anders Melling - 17.11.2015 14:06

  15. Hvorfor blir ikke geleen stiv?

    Har du prøvd å lage gele med fersk ananas eller kiwi? Geleen blir ikke stiv. Hva kan dette skyldes?

    Enzymer er store ”verktøymolekyler” som øker farten til kjemiske reaksjoner. Med dette forsøket kan man se virkningen av et enzym som ”klipper opp” proteiner eller polysakkarider, og man kan se forskjellen når enzymet mangler eller er ødelagt. I gele holdes vannet på plass av proteiner eller polysakkarider. Enzymer kan klippe disse opp i korte biter slik at geleen blir flytende.

    trine.johnsen@stfk.no - 29.04.2015 13:24