Search page

Søket fant 47 resultater på 0.057 sekunder.

Søkeresultater

  1. Middag med energi

    Tverrfaglig opplegg som inkulderer fagene matematikk, naturfag og helsefremmende arbeid.

    Elevene skal lage en treretters middag, beregne energi og forklare hvordan maten brytes ned i fordøyelsessystemet.

    Tverrfaglig muntlig vurdering.

    2901sibi - 22.09.2013 17:51

  2. Fett - undervisningopplegg

    Elevark, lærerark og PP for et undervisningsopplegg om fett.

    Tove Wiig - 23.10.2013 14:08

  3. Språk, naturfag, mat, formingsfag,...

    Dekk læreplanmål ved å lage og spise god mat samtidig som man har hyggelig sosialt samvær. Noen av læreplanmålene som kan dekkes/knyttes opp mot oppgaven er:

    Fremmedspråk nivå 1:

    • sammenligne noen sider ved tradisjoner, skikker og levemåter i språkområdet og i Norge
    • gi uttrykk for opplevelser knyttet til språkområdets kultur
    • drøfte sider ved dagligliv, tradisjoner, skikker og levemåter i språkområdet og i Norge

    Naturfag (alle læreplanmål innen temaet ernæring og helse)

    Erlend Thune - 27.09.2012 14:39

  4. Næringsstoffer, puslespill

    I vedlegget ligger en oversikt over grupper, grunnstoff, funksjon osv. som passer for de ulike næringsstoffene.

    På forhånd klipper man ut tabellen, bortsett fra første kolonne og første rad.

    Det deles ut en mal med begreper, næringsstoffer, grupper, grunnstoff, funksjon, eksempel...i øverste rad - og proteiner, fett, karbohydrater, vitaminer... i venstre kolonne (se malen).

    Elever skal jobbe i grupper på 2-4, de får utdelt små lapper med enkelte ord / begreper på (se malen).

    leskry - 01.11.2013 12:44

  5. Naturfag - Livsstil, trening og helse

    Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix. Lisens: CC-by-nc-sa

    Elevene jobber i grupper på 2 og 2.

    Først får elevene følgende blogginnlegg presentert:

    Øystein Kirkerud - 07.11.2013 10:02

  6. Umeå Universitet - Resurscentrum för Kemi i Skolan

    Umeå Universitet - Resurscentrum för Kemi i Skolan

    livstr - 07.11.2013 14:08

  7. Enzymer bryter ned proteiner

    Forskerspiren og ernæring og helse for naturfag YF

    Mona Tau - 18.02.2014 20:34

  8. Energi: Inntak og forbruk

    Forsøket tar for seg energiinnhold i gulrot og potetgull.

    Regne ut aktivitet som må til for å forbruke den energi som er i potetgull og gulrot.

    runel - 09.12.2013 11:28

  9. Næringsinnhold i cola - intro til energibalanse i kroppen

    Vis hva en cola inneholder ved å "lage" cola.

    Brukes som intro om energibalanse i kroppen. Fin tankevekker for elevene.

    Fint utgangspunkt for diskusjon om kosthold og energibalanse i kroppen.

    Grunnleggende ferdigheter: muntlig og regning

     

    larskristia - 09.12.2013 13:36

  10. Holdningskampanje. Kost - Livsstil - Helse

    Oppgaven er et samarbeidsprosjekt mellom programfag på medier og kommunikasjon og naturfag. 

    Elevene jobber sammen to og to. Oppgaven går ut på å lage en plakat og en folder, som skal henvende seg til egen aldersgruppe, og som har til hensikt å påvirke valg av kosthold og livsstil på en måte som kan bedre mottakernes nåværende og framtidige helse.

    Produktet kan ta utgangspunkt i både kosthold og livsstil, eller det kan bare ta for seg kosthold.

     

    Plakat

    Julie Bjørnstad - 02.02.2015 08:50

  11. Periodic Videos

    Her knyttes det historier til hvert enkelt grunnstoff i det periodiske systemet.

    Hildegunn Moland - 27.03.2015 10:22

  12. Kjøkkenkjemi - En samling enkle kjemieksperimenter, Vitensenteret Trondheim

    Samling med enkle forsøk som stort sett krever det man har på kjøkkenet. Forsøkene kan gjerne gjøres hjemme som en annerledes lekse. 

    Forfattere m.m:
    Martin Ystenes (lest korrektur og gitt innspill)
    Bård Inge Stenvig (tekster og utprøving)
    Christian Holden (oversatt fra engelsk)
    Cathrine Holen (tekster og innspill)
    Atle Kjærvik (korrekturlest og innspill)
    Nils Kr. Rossing (korrektur, illustrasjoner, tekster)

     

    Restaurant og matfag:

     

    trine.johnsen@stfk.no - 13.04.2015 15:24

  13. Kahoot - quiz om næringsstoffene og fordøyelsen

    Her er en fin quiz om næringsstoffene og fordøyelsen, som er testet ut av flere naturfagslærere på FYR-samling. Denne anbefaler vi til bruk for eksempel som repetisjonsøvelse.

    marlun - 29.10.2014 12:34

  14. Måling av blodsukker

    I dette forsøket måler elevene sitt eget blodsukker ved hjelp av enkel apparatur. Forsøket er svært godt egnet til undervisning som omhandler fordøyelse- og hormonsystemet og kan brukes som utgangspunkt for undervisning og diskusjon tilknyttet temaene ernæring og helse, diabetes og for å forstå begrepet glykemisk indeks. Forsøket kan utføres på mange måter, og det er derfor godt egnet som åpent forsøk der elevene selv formulerer problemstillingene og designer forsøksoppsettet. Her presenteres ett forslag der elevene undersøker hvordan ulike frokostmenyer påvirker blodsukkeret.

    Cecilie Isaksen Eftedal - 29.06.2013 07:58

  15. Lag den luftigaste trollkremen

    Hvordan kan vi bruke naturvitenskapen til å lage en enda mer luftig trollkrem enn den vi finner i kokebøkene? I denne aktiviteten gis elevene en fremgangsmåte for å lage ekstra luftig trollkrem.

    Cecilie Isaksen Eftedal - 29.06.2013 08:05

  16. Spytt spalter stivelse

    Dette forsøket viser at spytt inneholder enzymet amylase som spalter stivelse (amylose). De fleste eksisterende forsøk som viser at spytt spalter stivelse er omstendelige og grisete. Dette er en rask, enkel og tydelig test!

    Materialer og utstyr:

    • stivelsesløsning
    • jodløsning
    • bomullspinne
    • rundt filterpapir (9 cm)
    • petriskål

    Tidsbruk: ca 45min

    Cecilie Isaksen Eftedal - 29.06.2013 08:11

  17. Spalting av fett med lipase

    Formålet med dette forsøket er å vise at enzymet lipase er viktig for nedbryting av fett. Du kan også undersøke betydningen av gallesalt på nedbrytning av fett. Forsøket gir også mulighet til bruk av digitale verktøy til behandling av innsamlede data.

    Materialer og utstyr:

    • 4 reagensrør
    • Begerglass
    • Pipetter
    • Lipase (1 % løsning) (fra KPT Naturfag)
    • Gallesalt (1 % løsning) (fra KPT Naturfag)
    • Helmelk
    • Indikator (fenolftalein eller fenolrød)
    • 0,1 mol/L NaOH

    Cecilie Isaksen Eftedal - 29.06.2013 08:08

  18. Næringsstoffenes oppbygging

    Dra de ulike bestanddelene til det tilhørende næringsstoffet

    Lene Ask A - 10.02.2015 08:40

  19. Næringsstoffene, Fordøyelsen og Helse og Livsstil

    Her er oppgaver hvor du får testet alle dine kunnskaper om næringsstoffene, fordøyelsen og helse og livsstil.

    1. Her skal du dra de ulike organene til det riktige organet. Oppgaven fortsetter på neste slide.

    Lene Ask A - 10.02.2015 09:46

  20. Glucose animation

    Animation of Glucose in the body helps explain diabetes. A clip from the Art of Aging program. Animation by Karen Lewis

    Berit Reitan - 20.05.2014 11:04

Pages