Search page

Søket fant 13 resultater på 0.057 sekunder.

Søkeresultater

  1. Umeå Universitet - Resurscentrum för Kemi i Skolan

    Umeå Universitet - Resurscentrum för Kemi i Skolan

    livstr - 07.11.2013 14:08

  2. Periodic Videos

    Her knyttes det historier til hvert enkelt grunnstoff i det periodiske systemet.

    Hildegunn Moland - 27.03.2015 10:22

  3. Kjøkkenkjemi - En samling enkle kjemieksperimenter, Vitensenteret Trondheim

    Samling med enkle forsøk som stort sett krever det man har på kjøkkenet. Forsøkene kan gjerne gjøres hjemme som en annerledes lekse. 

    Forfattere m.m:
    Martin Ystenes (lest korrektur og gitt innspill)
    Bård Inge Stenvig (tekster og utprøving)
    Christian Holden (oversatt fra engelsk)
    Cathrine Holen (tekster og innspill)
    Atle Kjærvik (korrekturlest og innspill)
    Nils Kr. Rossing (korrektur, illustrasjoner, tekster)

     

    Restaurant og matfag:

     

    trine.johnsen@stfk.no - 13.04.2015 15:24

  4. Kahoot - quiz om næringsstoffene og fordøyelsen

    Her er en fin quiz om næringsstoffene og fordøyelsen, som er testet ut av flere naturfagslærere på FYR-samling. Denne anbefaler vi til bruk for eksempel som repetisjonsøvelse.

    marlun - 29.10.2014 12:34

  5. Måling av blodsukker

    I dette forsøket måler elevene sitt eget blodsukker ved hjelp av enkel apparatur. Forsøket er svært godt egnet til undervisning som omhandler fordøyelse- og hormonsystemet og kan brukes som utgangspunkt for undervisning og diskusjon tilknyttet temaene ernæring og helse, diabetes og for å forstå begrepet glykemisk indeks. Forsøket kan utføres på mange måter, og det er derfor godt egnet som åpent forsøk der elevene selv formulerer problemstillingene og designer forsøksoppsettet. Her presenteres ett forslag der elevene undersøker hvordan ulike frokostmenyer påvirker blodsukkeret.

    Cecilie Isaksen Eftedal - 29.06.2013 07:58

  6. Lag den luftigaste trollkremen

    Hvordan kan vi bruke naturvitenskapen til å lage en enda mer luftig trollkrem enn den vi finner i kokebøkene? I denne aktiviteten gis elevene en fremgangsmåte for å lage ekstra luftig trollkrem.

    Cecilie Isaksen Eftedal - 29.06.2013 08:05

  7. Spytt spalter stivelse

    Dette forsøket viser at spytt inneholder enzymet amylase som spalter stivelse (amylose). De fleste eksisterende forsøk som viser at spytt spalter stivelse er omstendelige og grisete. Dette er en rask, enkel og tydelig test!

    Materialer og utstyr:

    • stivelsesløsning
    • jodløsning
    • bomullspinne
    • rundt filterpapir (9 cm)
    • petriskål

    Tidsbruk: ca 45min

    Cecilie Isaksen Eftedal - 29.06.2013 08:11

  8. Spalting av fett med lipase

    Formålet med dette forsøket er å vise at enzymet lipase er viktig for nedbryting av fett. Du kan også undersøke betydningen av gallesalt på nedbrytning av fett. Forsøket gir også mulighet til bruk av digitale verktøy til behandling av innsamlede data.

    Materialer og utstyr:

    • 4 reagensrør
    • Begerglass
    • Pipetter
    • Lipase (1 % løsning) (fra KPT Naturfag)
    • Gallesalt (1 % løsning) (fra KPT Naturfag)
    • Helmelk
    • Indikator (fenolftalein eller fenolrød)
    • 0,1 mol/L NaOH

    Cecilie Isaksen Eftedal - 29.06.2013 08:08

  9. Matvaretabellen

    Her kan elevene sjekke næringstoffer i ulike matvarer.

    jansve - 24.10.2013 12:50

  10. Naturfag.no: Aktuelt

    Her finner du mange gode læringsressurser som du kan bruke i naturfag

    jansve - 31.10.2013 10:23

  11. Naturfag.no: Å fange luft med egg - Om trollkrem, skum og proteiner

     

    Kokebøker sier at om vi skal lage trollkrem må vi blande én eggehvite, 2 dl tyttebær, 1 dl sukker, og piske. Kan vi bruke naturvitenskapen til å lage en enda mer luftig trollkrem?

    Hvorfor er det mulig å lage skum av eggehviten? Hvor mye skum kan jeg få av en eggehvite? Hvorfor er eggehviteskum hvitt når eggehviten er nesten fargeløs og gjennomsiktig? Hva er egentlig eggehvite?

    Berit Reitan - 20.05.2014 10:12

  12. FYR TIP Sveisegass

    Passer i liten lærerstyrt gruppe.

    Lage etyn, sette det i sammenheng med energityper, energikjeder og stoffgrupper/hydrokarboner.

    elloed - 27.03.2014 13:45

  13. Grubletegning HMS - byggfag

    Liten tegning for å få elevene i gang med tankeprosessen om HMS og kosthold

    Laget av: Mette Kleive og Tove Gustafsson

    Tove Gustafsson - 23.10.2013 13:50