Search page

Søket fant 21 resultater på 0.079 sekunder.

Søkeresultater

  1. Prosent på kjøkkenet - smoothie

    Elevene skal lære å regne med prosent gjennom praktisk arbeid på kjøkkenet. Elevene skal lage smoothie og coctail der oppskriften er oppgitt i prosent. De skal også regnes ut svinnprosent og oppskriften skal reguleres underveis.

    Kristine Lohne - 12.06.2013 00:33

  2. Matematikk og fiskemåltid

    Foto: Amendor AS. Lisens: CC-by-sa

    Fiskemiddag; filetere fisk og beregne svinnprosent.

    Lag en oppskrift etter menystandard.

    Beregne ingredienser.

    Beregne mengde og priser.

    Synkoniser gjerne undervisningsplanene i matfag og matematikk, slik at elevene har gjennomgått en del svinnberegninger.

    Dag Vassbotn - 23.10.2013 14:11

  3. Spiselig del

    I denne øvelsen bruker vi næringsstofftabellen eller matvaretabellen.no

    Elevene finner den spiselige delen for utvalgte matvarer. Spiselig del av poteten er f.eks. 82 %

    Deretter introduseres prosentfaktor som elevene skal regne ut. Til slutt multipliseres prosentfaktor med mengde, og vi finner hvor mye av matvaren som kan benyttes.

    Øvelsen kan lett utvides med andre matvarer, og øvelsen kan også kombineres med svinn i %.

    Beregnet tidsbruk: 1 time

    Anders Fløtra - 30.01.2013 14:37

  4. Matematikk og helse i et måltid

    Elevene beskriver næringsstoffene i dette måltidet, i tillegg til at de beregner energiinnhold og gjør om enheter i oppskriften.

    Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen Aftenposten/NTB Scanpix. Lisens: CC-by-nc-sa

    Elevene velger selv oppskrifter og lager maten på kjøkkenet.

    Dag Vassbotn - 14.05.2013 09:51

  5. Anbud på mat og servering

    Elevane skal diskutere kva anbud er. Dei skal og rekne ut eit anbud på å lage mat og servere. Når dei reknar ut anbudet kan elevane arbeide 2 og 2. Elevane skal skrive namnet sitt på ein lapp og levere inn sitt anbud.

    Geir Løland - 14.05.2013 11:17

  6. Spesialkost

    Hensikten med oppgaven er å ta utgangspunkt i oppskrifter på spesialkost (her: diabetes) og vurdere næringsinnhold i maten, både mengde og sammensetning. I matematikk blir det snakk om overslagsregning, forholdstall og omgjøringer.

    Av utstyr trenger elevene skrivesaker og kalkulator.

    I forhold til regning som grunnleggende ferdighet i RM arbeider vi med å bruke mål, vekt og volum og tilpasse oppskrifter/resepter.

    Cecilie Isaksen Eftedal - 15.11.2012 11:52

  7. Filetering, mengde- og kostnadsberegning av fisk

    Eleven skal filetere fisk, beregne svinn i gram og prosent, og foreta mengde- og kostnadsberegning

    Tidsbruk er 3 timer.
    1 time til gjennomgang av oppgave før kjøkkenøkt, og 2 timer til utregning etter kjøkkenøkt

    Oppgaven til elevene

    Forarbeid: Veiing av fisk, før og etter filetering

    a) Ut fra vekt, foreta utregning av svinn i gram og prosent

    Butikkpris filèt kr 120,-Butikkpris rundfisk kr 80,-

    magmor - 30.01.2013 14:16

  8. Fiskebuffèt

    Dette er et prosjekt med tema fisk. Prosjektet resulterer i en fiskebuffet med inviterte gjester (gjerne foreldre). Dette er en gylden mulighet for at elevene får vist fram hva de kan!

    Prosjektet omfatter en forberedelsesdel med planlegging, mengdeberegning, utregning av næringsinnhold, praktisk gjennomføring på kjøkkenet og innhenting av informasjon om fisk som råstoff.

    Omfatter fagområdene Råstoff- og produksjon, Kost- og livsstil, norsk, matematikk. Kan omfatte naturfag og engelsk også:-)

    hegeo - 12.02.2015 14:25

  9. Fiskeboller - arbeid med oppskrift, antall porsjoner, samt svinn.

    Oppgavene tar utgangspunkt i en oppskrift på fiskeboller fått av programfaglærere på RM.

    Elevene må løse ulike oppgaver:

    - Beregne total vekt på fiskefarsen

    - Beregne antall fiskeboller

    - Beregne antall porsjoner oppskriften holder til

    - Beregne mengde hysefilet dersom det skal rekke til 150 porsjoner

    - Finne mengde svinn ved hjelp av matvaretabellen

    - Begrunne hva som er mest lønnsomt å kjøpe: Rundfisk og fietere selv, eller ferdig filetert fisk.

    (Prisene i oppgave 2b må fylles ut selv, evt be elevene undersøke)

    Maria Therese Kirkerud - 11.06.2014 09:13

  10. Lapskaus - mengdeberegning, svinn, råvarepris

    Oppgavene tar utgangspunkt i en oppskrift på lapskaus fått av programfaglærere på RM.

    Elevene må løse ulike oppgaver:

    - Mengdeberegning når antall porsjoner øker

    - Bruke matvaretabellen og finne svinnet for de ulike råvarene

    - Beregninger knyttet til svinn

    - Beregne råvarepris

    Oppgavene som omhandler svinn kan være noe vanskelig med tanke på prosentregningen.

    Maria Therese Kirkerud - 11.06.2014 09:27

  11. Pannacotta med smak av tverrfaglighet

    Elevene skal lage en pannacotta, og må i den forbindelse gjøre beregninger om volum, pris og næringshold.

    ase.midttun@hfk.no - 07.12.2016 12:46

  12. Omgjøring av oppskrift

    Her er en 3-stegs fremgangsmåte for å gjøre om på en oppskrift. (Veien om 1.) Kan deles ut og/eller vises på skjerm. Kombineres med andre omgjøringsoppgaver.

    Anders Fløtra - 30.01.2013 15:43

  13. Pepperkakehus

    I denne oppgaven skal elevene planlegge baking av tre pepperkakehus og bake disse.

    Arbeidsoppdraget består i å:

    1) lage en tegning av pepperkakehusene

    2) bergene mengden deig som trengs

    3) gjøre kostnadsberegninger

    4) bake pepperkakehusene og evaluere resultatet

    Når kakene skal bakes kan tilgang på ovn være en begrensende faktor. For å sikre at men får gjennomført bakinga på rimelig tid kan det være lurt å kreve av elevene at alle fire vegger til pepperkakehuset skal få plass på et bakebrett.

    elro0604 - 12.03.2013 15:01

  14. Energien i maten

    Foto: Knut Fjeldstad / NTB Scanpix. Lisens: CC by-nc-sa.

    Denne oppgaven går ut på å regne ut energiinnholdet i en meny. Elevene får utdelt oppskrifter. Man kan med fordel dele klassen i to. En gruppe får oppskrifter med lite fett og en får med feitere mat. Oppskriftene skal justeres til riktig antall porsjoner og det skal regnes ut næringsinnhold for rettene per porsjon. Elevene har også en praktisk økt på kjøkkenet der de lager maten.

    Line Johnsen - 14.05.2013 11:22

  15. Oppstartsprosjektet suppekokker

    Et samarbeidsprosjekt mellom programfaglærere og matematikklærere på RM. Hensikten var å bli kjent på kjøkkenet, bli kjent elev-elev og elev-lærer, produsere enkle retter og bruke matematikk som redskap i programfaget.

    Anne Stenstad Karlsen - 29.10.2013 12:07

  16. Forhold på kjøkkenet

    Lage retter på kjøkkenet og bruke matematikk som redskap med fokus på målenheter, måleredskap og forhold.

    Elevene skal regne med ulike måleneheter, bruke ulike måleredskap og vurdere hvilke som er mest hensiktsmessig i ulike situasjoner, regne med forhold, følge og justere oppskrifter og praktisere god produksjonshygiene.

    Anne Stenstad Karlsen - 29.10.2013 14:02

  17. Mål og vekt

    Elevene ser først en meget god video fra "Matfag i praksis". Dernest øver man inn begrepene halv, kvart, 3/4 også videre. Til sist gjør elevene to omgjøringsoppgaver; Hvor mye veien matvarene til sammen ?

    Anders Fløtra - 17.11.2013 10:52

  18. Restaurantdrift og kostnadsberegning

    Eleven skal se på økonomisk drift av skolens restaurant. Det skal gjøres erfaringer med kostnader til råvarer, drift og fortjeneste.

    Det skal gjøres erfaringer med svinn, og den betydningen det har for overskuddet.

    Hva slags utgifter som er vanlig, og lønn til ansatte.

    Det skal beregnes omsetting og fortjeneste over et tidsaspekt.

    Anita - 05.02.2014 15:28

  19. Mengde- og kostnadsberegning restaurant

    Dette er et fellesopplegg der både mattelærer og faglærer jobber sammen.

    Læringsmål:

    Eleven skal kunne mendeberegning og kunne bruke de ulike måleenhetene og vekt: kg, hekto, gram, liter dl, cl.

    Eleven skal bruke regneark til å lage kalkyler for ferdig produkt, hva det koster å lage.

    Innhold, ferdigheter og metode:

    Elevene skal jobbe på kjøkkenet med praktisk utførelse av oppgaven. Oppgaven er å lage en ferdig serveringsklar rett etter oppskrift og kostnadsberegne produktet og vise dette via kalkyleutregning.

     

     

    rigmob17@student.uia.no - 06.02.2018 18:54

  20. Mål og vekt

    mTeoretisk og praktisk gjennomgang av mål og vektbegreper som brukes på kjøkkenet

    Elevene skal kunne  finne riktig mengde på ulike gitte størrelser gjennom praktiske oppgaver:

     

    1. vei opp 250 gram hvetemel

    2. mål opp 7 dl sukker

    3. mål opp 1/2 liter vann

    4. vei opp et kvart kilo sukker

    5. mål opp trekvart liter vann

    6. hvor mange dl melk inneholder litermålet?

    7. hvor mange gram havregryn ligger i stålbollen?

    8. hvor mange hekto skinke ligger på tallerkenen?

    hegesu17@student.uia.no - 19.03.2018 12:56

Pages