Search page

Søket fant 19 resultater på 0.059 sekunder.

Søkeresultater

  1. Presenter ditt framtidige yrke!

    Dette undervisningsopplegget skal både fokusere på grunnleggende ferdigheter og det framtidige yrket som elevene vil ut i. Elevene skal først og fremst få en innføring i hvordan man holder en presentasjon, og her skal læreren illustere dette gjennom selv å holde en presentasjon om sitt yrke som lærer. Det blir fokusert på presentasjonens form og innhold. Deretter skal elevene utforme en presentasjon om sitt framtidige yrke, og samtidig ha med hvilke grunnleggende ferdigheter som de vil trenge i den jobben. Selve presentasjonen skal vare i 5-7 minutter og vil bli vurdert med karakter.

    Inger-Kristin Larsen Vie - 14.05.2013 12:06

  2. Kantinemat

    Er det skolens oppgave å passe på hva elevene skal spise? Eller et dette noe hver elev skal ta ansvar for selv? Bør det selges usunne matvarer i kantina på skolen? Eller bør den være sunn og riktig?

    Dette er spørsmål elevene i arbeid med denne oppgava, skal reflekter rundt og skrive om.

    kjersti ottesen - 03.05.2013 12:33

  3. Samefolkets dag

    Elevene skal lære om tradisjonell samisk matkultur og samenes språklige og litterære historie.

    I norskfaget:

    • Bli kjent med samisk sakprosa i oversettelse til norsk
    • Få innblikk i den norske flerspråklige situasjonen
    • Reflektere over samenes situasjon som språklig minoritet

    I kokk- og servitørfaget:

    rora0708 - 21.01.2014 15:12

  4. Høna eller egget - hvem har det verst?

    Diskusjon om etikk i kylling-/eggproduksjon. (Eller annen matproduksjon). Elevene presenterer en matreklame og peker på retoriske appellformer. Elevene skaffer informasjon fra matprodusenter som bakgrunn for videre refleksjon.

    Læringsmål

    • Elevene skal kunne bruke saklige argumenter i diskusjon.
    • Elevene skal kunne samle inn og vurdere faktaopplysninger.
    • Elevene skal bli bevisst etiske problemstillinger.

    Sluttprodukt

    rora0708 - 04.02.2014 10:36

  5. Livsstil og helse

    I dette tverrfaglige opplegget skal elevene arbeide i grupper (lære å samarbeide), og fordype seg i temaer rundt spesialkost. Produktene som skal vurderes er et skriftlig arbeide (resonnerende tekst) som skal presenteres for klassen (foredrag). Gruppene bør ikke ha flere enn fire medlemmer.

    johhus - 05.02.2014 14:38

  6. Klagebrev til Stabburet (formelt brev)

    Hvorfor er det egentlig bilde av en gutt på leverposteiboksen til Stabburet, når det er bilde av jordbær på jordbærsyltetøyglassene? Elevene tar rollen til noen som er dypt indignert og forvirret av dette, og ønsker svar fra Stabburet.

    Dette er en humoristisk tilnærming til å skrive et formelt brev (klagebrev) for elever på restaurant og matfag og VG2 kokk og servitør og matfag. Elevene kan også reflektere rundt reklame, valg av virkemidler, merkevarebygging, etiske dilemma, osv.

    Helga Tryggvason Vorren - 24.04.2014 13:46

  7. Instruksjon Restaurant og matfag, tverrfaglig, muntlig

    Elever instruerer innen tekniker, maskiner, rengjøring m.m., muntlig framføring norsk

    baard007@gmail.com - 10.02.2015 10:26

  8. Muntlig presentasjon. Mat- og kulturmøter

    Dette er en todelt oppgave (presentasjon og brosjyre) i forbindelse med kulturmøter. Elevene jobber parvis (eller individuelt). Oppgaven er å fordype seg i en utenlandsk rett og informere om denne for klassen. Målet kan være å bl kjent med matkultur og spisevaner i et annet land, og hvordan denne retten/tilberedningen er mottatt i Norge. Kan være et ønske at elevene jobber med en forholdsvis "ny"/nyintrodusert matrett i Norge(forrett, middagsrett, lunsjrett eller dessert).

    carly - 27.03.2014 11:46

  9. Spesialkost

    Innhold:

    Elevene skal lage en toretters meny for fire personer som skal dokumenteres i en mappe. Denne mappen skal også inneholde en saktekst om en valgt sykdom innenfor temaet spesialkost. Den samme sykdommen skal også presenteres muntlig ved hjelp av digitale verktøy, for eksempel PowerPoint.

    Grunnleggende ferdigheter:

    Linn Økland - 11.02.2014 09:27

  10. Etikk i matvareproduksjonen

    Klassen skal undersøke ulike sider ved temaet etikk innenfor ulike programfagområder i restaurant- og matfag. Hva er etisk forsvarlig i matvareproduksjon for å gi en trygg og sunn utvikling? Hvordan se etikken i forhold til bruk av tilsetningsstoffer, ærlig markedsføring, bruk av bioteknologi (genmodifisert mat)? 

    Foto: Henrik Pyndt Sørensen, NTB Scanpix. Lisens: CC-by-nc-sa

    Julie Bjørnstad - 09.09.2015 13:14

  11. Trøndersk matkultur

    Elevene skal undersøke den trønderske matkulturen i sitt prosjekt. Hva kjennetegner den trønderske matkulturen og hvordan har den utviklet seg i historien og fram til i dag? Formålet med oppgaven er å øke elevenes bevissthet om matkulturen i Trøndelag og hvilke produkter som dyrkes fram. 

    Foto: Lance Fisher, flicker.com / Lisens: CC by-sa 2.0

    Julie Bjørnstad - 09.09.2015 22:37

  12. Mat i historien

    Klassen skal undersøke matens utvikling i norsk historie, fra norrøn tid og fram til i dag.  Her kan elevene komme inn på matvaner og bordskikker, og mat som medisin. I dette arbeidet skal de spesielt arbeide med kildemateriale på nett, og lære å anvende disse i arbeidet. 

    Foto: NTB Scanpix / Lisens CC by-nc-sa

    Elevene skal holde framføring om emnet, og arbeide spesielt med framføringssituasjonen. De skal lære å tilegne seg fagkunnskap, og reflektere over emnet gjennom skriving. 

    Julie Bjørnstad - 10.09.2015 15:16

  13. Kvalitet

    Klassen skal utforske betydningen av «kvalitet» innenfor sitt fagområde. Ordet kommer fra latin qualitas og betyr «egenarten til et produkt». Hva betyr kvalitet innen mat- og restaurantfag, eksempelvis i et ernæringsmessig og hygienisk perspektiv, og hvem bestemmer kvaliteten: kunden eller fagarbeideren? 

    Foto: Magnar Kirkenes, VG, NTB Scanpix / Lisens: CC by-nc-sa

    Julie Bjørnstad - 11.09.2015 11:17

  14. Kosthold og livsstil

    Klassen skal utforske temaet mat og livsstil i moderne tid. Her skal elevene lage en eller flere problemstillinger som knyttes opp mot emnet. Har økonomi en betydning for hva mennesker i dag spiser, og er det andre faktorer som spiller inn? Hvilke helsemessige konsekvenser har mat og livsstil for befolkningen?

    Foto: Helge Sunde, Samfoto, NTB Scanpix / Lisens: CC by-nc-sa

    Julie Bjørnstad - 11.09.2015 11:37

  15. Mat og kultur

    Elevene skal undersøke matens betydning i ulike kulturer. Ettersom måltidet er en kulturfaktor i alle samfunn skal elevene også utforske fellesskapet og ritualene rundt måltidene.   Hva kan barn lære under måltidet? Her kan de fysiske og psykiske aspektene ved måltidet undersøkes nærmere. Elevene kan også se på maten i norsk bygdekultur sammenlignet med framveksten av en moderne matkultur i byene.

    Foto: Mikkel Østergaard, NTB Scanpix / Lisens: CC by-nc-sa

    Julie Bjørnstad - 10.09.2015 15:02

  16. Mat i påsken - Artikkel

    Tverrfaglig samarbeid mellom fellesfaget norsk og programfagene råstoff og produksjon, kosthold, ernæring og helse og servering, bransje og miljø (programområde for kokk- og servitørfaget). Kan brukes i muntlig sammenheng seinere. Elevene bruker det de har skrevet til å lage en muntlig presentasjon/foredrag om tema.

    lilan060753 - 13.05.2013 16:46

  17. Presentasjon av lokale og økologiske råvarer

    Utgangspunktet for undervisningsopplegget er et arbeidshefte som elevene skal lage i forbindelse med «mesterskap» i VG2 kokk- og servitørfag. Heftet presenteres for de andre i klassen i form av et foredrag. De årlige konkurransereglene i «fylkesmesterskap» og «Østlandsmesterkap» vil legge rammene for hvilke kriterier som stilles til dette arbeidsheftet, men kravene til et arbeidshefte kan se slik ut:

    Cecilie Isaksen Eftedal - 03.12.2012 11:57

  18. Instruksjon på kjøkkenet

    Skriftlig og muntlig instruksjon. Muntlig instruksjon på kjøkkenet: 10 minutter. Skriftlig instruksjon leveres samme dag.

    Oppgave til elevene:

    Ta for deg en grønnsak, en kjøkkenmaskin eller et annet verktøy du bruker på kjøkkenet.Lag en instruksjon som gjør at norsklæreren forstår og lærer hvordan den/det skal brukes.

    Grønnsak: vekst, rensing, sesong, bruksområder, tilbredningsmetoder med mer.

    Kjøkkenmaskin/ kjøkkenredskap: Bruk, rengjøring, ulike deler den er satt sammen av, forsiktighetsregler med mer.

    kjersti ottesen - 02.05.2013 13:57

  19. Internasjonal matkultur

    Elevene trener på å holde muntlige foredrag knyttet til et tema i programfaget, og på det å lage sammensatte tekster

    PRESENTASJON:

    • Elevene skal holde et foredrag om internasjonal matkultur i norsk vg1.
    • I vg1 restaurant- og matfag lager de eksempler på retter fra den kulturen de har valgt å presentere.
    • Rettene kan deretter presenteres i form av en «digital bildelogg» fra den dagen da maten ble laget og spist på kjøkkenet/restauranten.

    Tomas Bjørnstad - 22.05.2013 13:49