Næringsinnhold i kosten

Beskrivelse: 

Hensikten med oppgaven er at eleven skal bli bevisstgjort nærings- og energiinnholdet i maten sett i forhold til statens anbefalinger

Arbeidsoppdraget vil gå ut på å:

1.beregne energiinnholdet i en oppsatt dagsmeny

2.sammenlikne næringsinnholdet med anbefalingene til statens ernæringsråd

I forhold til regning som grunnleggende ferdighet i HO jobber vi med grafisk framstilling av materialet.

Av utstyr trenger elevene skrivesaker, kalkulator, passer og/eller gradskive. Deler av oppgaven kan eventuelt løses ved hjelp av Excel.

Illustrasjon: Helsedirektoratet. Lisens: CC by-nc-sa. Kilde: ndla.no

Myndighetene har følgende anbefaling for hva et kosthold skal bestå av:

50-60 % karbohydrat

10-20 % protein

25-35 % fett

Dagsbehovet for energi er 10500 kJ for en normalt aktiv jente og 13500 kJ for en normalt aktiv gutt

Læringsaktiviteter

En VG1-elev registrerte det som ble spist en dag. Her er resultatet:

Frokost: 2 skiver grovbrød (vekt per skive 30 g)

2 skiver gulost (vekt per skive 10 g)

10 gram leverpostei

1 glass lettmelk (1,5 dl)

1 glass appelsinjuice (1,3 dl)

Skolemat: 1 skolebrød

½ liter Coca Cola

Middag: 3 kjøttkaker (en kjøttkake veier 50 g)

2 poteter (en potet veier 70 g)

1 dl brun saus

50 g kokte gulrøtter

Kveldskos: 1 pose potetgull (100g)

½ liter Coca Cola

50 g melkesjokolade

I tabellen under finner du en oversikt over energi- og næringsinnhold i de ulike matvarene.

Matvare

Energiinnhold (kJ)/100g

Fettinnhold (%)

Karbohydratinnhold (%)

Proteininnhold (%)

Grovbrød

941

1,4

40,9

8,8

Gulost

1471

27,3

0,1

27

Lettmelk

175

1

4,6

3,5

Leverpostei

1117

25

1,8

9,5

Appelsinjuice

183

0,2

9,6

0,7

Skolebrød (per stk)

1183

8,2

44,6

6

Coca Cola

180

0

10,6

0

Kjøttkaker

810

14,4

3,7

12,6

Poteter

340

0,1

17,1

1,9

Gulrøtter

151

0,3

4,3

2,4

Brun saus

148

1

5,5

1

Potetgull

2226

31,8

54,7

5,4

Melkesjokolade

2256

32,3

53,1

8,1

1.Hvor mye energi har VG1-eleven fått i seg denne dagen?

2.Hvordan er kostholdet i forhold til myndighetenes anbefalinger?

3.Lag et kakediagram som viser elevens dagsinntak av fett, karbohydrater og protein og et kakediagram som viser myndighetens anbefaling for disse tre næringsstoffene.

Her går det an å vurdere hvordan eleven gjennomfører oppgaven i forhold til

-regnestrategier/effektivitet

-resonnement

-presentasjon av resultatene