Prosesser i varmepumpa

Beskrivelse: 

I dette forsøket skal du gjennomføre aktiviteter som illustrerer prosesser som foregår i varmepumpa. De viktige delene i ei varmepumpe er kompressoren, kondensatoren, reduksjonsventilen og fordamperen. Vi skal demonstrere hva som skjer i tre av de fire.

Del 1
Mål temperaturen på overflaten av tanken på en trykkluftkompressor mens den fylles opp. Det er best om kompressoren er kaldest mulig. Målingen gjør du enklest ved å legge temperaturføleren mot overflaten på tanken og holde den inntil ved hjelp av det isolerende materialet. På denne måten vil ikke handa di gi økt temperatur. Hva skjer med temperaturen og hvor lang tid tar det? Husk å ta gode notater til rapporten!

Del 2
Tøm lufttanken på en trykkluftkompressor som har lik temperatur med omgivelsene. Bruk dreneringsventilen som står under luftbeholderen. Alternativt kan du vente til tanken har kjølt seg ned etter første delen av forsøket. Hold handa og/eller temperaturføleren foran utblåsningsventilen mens lufta strømmer ut. Se på gulvet. Hva føler/måler/ser du?

Del 3
Fyll litt lunkent vann i en engangssprøyte og sørg for at det ikke er luft inni den.  Hold en pekefinger for åpningen til sprøyta og trekk stempelet raskt ut med motsatt hånd. Det virker best hvis tuppen på sprøyta peker nedover. Legg merke til hva som skjer inni sprøyta.

Trykkluftkompressor.

Digital temperaturmåler, med tilkoblet føler.

En liten bit isolasjonsmateriale, helst styropor, eller en bit av et sitteunderlag.

Plastsprøyte av typen som brukes hos legen. Jo større jo bedre! De største kalles katetersprøyte og fås kjøpt på apoteket.