Påvisning av antioksidanter

Beskrivelse: 

Enkelt forsøk for påvisning av antioksidanter.

Hentet fra Utforskende arbeidsmetoder i naturfag - 22 praktiske ideer, Skolelaboratoriet for matematikk, naturfag og teknologi, NTNU, Berit Bungum og Peter van Marion (red.)

Vi kan lese mye om betydningen av antioksidanter for vår helse, og alle vet at det er sunt å spise frukt og bær fordi det gir oss mye antioksidanter. Kan vi undersøke selv hva som inneholder antioksidanter?

Utstyr / ressurser

2 små begerglass
1 vannglass
Teskje eller dråpeteller
Vattpinner
Konditorfarge
Natriumhypokloritt (Klorin eller lignende produkter)
C-vitamin (for eksempel brusetabletter 1000 mg)

 

Innledende forsøk
Ha ca. 15 ml (ca. en spiseskje) vann i de to begerglassene og drypp i
konditorfarge til du får en tydelig farge, omtrent som i utblandet
husholdningssaft.
La en halv C-vitamintablett bruse i et glass vann og tilsett 2–3 teskjeer (ca. 10 -
15 ml) av C-vitaminløsningen til det ene begerglasset med vann og
konditorfarge.
Dypp en vattpinne i natriumhypokloritt (Klorin) og rør ut i det ene begerglasset.
Bruk en ny vattpinne og gjør det samme i det andre begerglasset.

Påvisning av antioksidanter med Klorin

Natriumhypokloritt (Klorin)

Vi har valgt å bruke klorin, fordi det er et stoff med meget sterk oksiderende/ oksidativ virkning, og det er noe de fleste elevene kjenner igjen fra hjemmet. De fleste vet at klorin brukes til bleking, rengjøring og desinfeksjon. Det er nettopp klorinets sterke oksiderende virkning som gjør at organiske molekyler i bakterier og virus blir ødelagt, og at fargestoffer mister sine egenskaper. Natriumhypokloritt (klorin) er en oksidant, det vil si et stoff med oksiderende virkning på andre stoffer. Vi kan si at natriumhypokloritt stjeler elektroner fra andre stoffer.

Klorin og C-vitamnin

Klorin og C-vitamin er et eksempel på hvordan antioksidanter virker: en antioksidant lar seg oksidere (”ofrer seg”), og dette kan beskytte andre stoffer mot å bli oksidert. Vi kan lett se at det skjer: konditorfargen som normalt raskt blir frastjålet elektroner av Klorin og dermed mister fargen, er nå beskyttet og beholder fargen så lenge det er nok antioksidant (her: C-vitamin) til stede.

Er antioksidanter næringsstoffer?

Antioksidanter er viktige i næringen vår, men etter de strengeste definisjoner på næringsstoffer, er de ikke så lett å plassere som næringsstoffer. Flere viktige antioksidanter er vitaminer (vitamin C og E) eller provitaminer (betakaroten). 26 Andre antioksidanter, som polyfenolene i kaffe og te, hører verken til vitaminene eller noen av de andre hovedgruppene av næringsstoffer. De hører til en egen gruppe organiske stoffer som verken er karbohydrater, fett eller proteiner. Antioksidanter er ikke det samme som enzymer. Enzymer deltar ikke selv i reaksjoner, mens antioksidantene deltar i reaksjonen og ”ofrer seg”. Antioksidantene blir altså brukt opp. Når all antioksidant er brukt opp, er det ingen beskyttelse mot det oksiderende stoffet lenger.

Antioksidativ virkning

Det er vanskelig å hevde at vi i dette forsøket måler mengden antioksidanter. Det vi måler er hvor sterk den antioksidative virkningen er i de enkelte næringsstoffene vi undersøker. Det er verdt å merke seg at stoffer som kaffe og te (spesielt grønn te!) har overraskende høy antioksidativ virkning.

Kvantitativ tilnærming

Ved hjelp av en standard C-vitaminløsning (som beskrevet foran), kan en sammenlikne og kvantifisere innholdet av antioksidanter i forhold til andre næringsstoffer, for eksempel som C-vitaminenheter.