Search page

Søket fant 31 resultater på 0.061 sekunder.

Søkeresultater

  1. Praktisk oppgåve om prosent alkohol i ulike drikkevarer

    Elevane skal bruke prosentrekning og rekne ut kor mykje rein alkohol det er i ulike drikkevarer og seinare samanlikne. Vatn og matolje gjer alkoholmengda lett synleg. Greit å diskutere resultata i etterkant.

    Elevane jobbar i grupper. Nokre grupper jobbar mest med å finne prosentdelen av ei mengd, men ein kan differensiere med at nokre grupper også jobbar med å finne 100%.

    kjedal - 17.09.2013 14:21

  2. Spiselig del

    I denne øvelsen bruker vi næringsstofftabellen eller matvaretabellen.no

    Elevene finner den spiselige delen for utvalgte matvarer. Spiselig del av poteten er f.eks. 82 %

    Deretter introduseres prosentfaktor som elevene skal regne ut. Til slutt multipliseres prosentfaktor med mengde, og vi finner hvor mye av matvaren som kan benyttes.

    Øvelsen kan lett utvides med andre matvarer, og øvelsen kan også kombineres med svinn i %.

    Beregnet tidsbruk: 1 time

    Anders Fløtra - 30.01.2013 14:37

  3. Kjøkkenkjemi - En samling enkle kjemieksperimenter, Vitensenteret Trondheim

    Samling med enkle forsøk som stort sett krever det man har på kjøkkenet. Forsøkene kan gjerne gjøres hjemme som en annerledes lekse. 

    Forfattere m.m:
    Martin Ystenes (lest korrektur og gitt innspill)
    Bård Inge Stenvig (tekster og utprøving)
    Christian Holden (oversatt fra engelsk)
    Cathrine Holen (tekster og innspill)
    Atle Kjærvik (korrekturlest og innspill)
    Nils Kr. Rossing (korrektur, illustrasjoner, tekster)

     

    Restaurant og matfag:

     

    trine.johnsen@stfk.no - 13.04.2015 15:24

  4. Lag den luftigaste trollkremen

    Hvordan kan vi bruke naturvitenskapen til å lage en enda mer luftig trollkrem enn den vi finner i kokebøkene? I denne aktiviteten gis elevene en fremgangsmåte for å lage ekstra luftig trollkrem.

    Cecilie Isaksen Eftedal - 29.06.2013 08:05

  5. Gjær i flaske

    Forsøket Gjær i flaske er veldig enkelt og billig å gjennomføre, samtidig som det på en god måte viser hvordan mikroorganismer reagerer på ulike forhold. Dette kan videre brukes til å forklare de to «motsatte» tilfellene: Hvorfor er oppskrifter på gjærdeig slik de er? Hva skal til for å konservere mat?

    Cecilie Isaksen Eftedal - 29.06.2013 08:14

  6. Pro Cooking Training Video - Choosing Meat Cuts

    Videoklipp som viser slakt av lam og ulike stykningsdelar og bruksområde.

    kribef - 14.05.2013 11:57

  7. Gordon Ramsay : How to joint a chicken

    Gordon Ramsay viser korleis ein skal dele opp ein kylling samstundes som at han fortel kva ein kan bruke dei ulike stykkene til

    kribef - 14.05.2013 12:22

  8. How to prepare scallops - BBC GoodFood.com - BBC Food

    Videoklipp som viser korleis ein skal reinske eit kamskjel.

    kribef - 14.05.2013 12:25

  9. How to make homemade mayonnaise - BBC GoodFood.com

    Demonstrasjonsvideo som viser korleis ein lagar majones. Grunnleggjande og grundig forklart.

    kribef - 03.09.2013 19:24

  10. Cooking in Britain today

    Undervisningsopplegg frå British Council knytt til restaurantbransjen i Storbritannia. Nivået er intermediate + så det passar kanskje best til elevar med høgt språknivå. Elevane jobbar med matrelatert vokabular, ulike arbeidsoppgåver knytt til temaet, t.d. det å reflektere over nasjonale rettar, alias-aktige øvingar (beskriv ein matrett), quiz. Nokre av oppgåvene legg til grunn at elevane kjenner godt til matprogram og kjendis-kokkar frå Storbritannia, så her må ein kanskje tilpasse til norske elevar sin kjennskap. 

    kribef - 25.02.2015 10:20

  11. Lage softis

    Innhold: Lage softis

    Læringsmål:

    • Kunne planlegge og gjennomføre et forsøk i sammarbeid med andre. Anslå målusikkerhet og vurdere mulige feilkilder
    • Drøfte spørmål knyttet til ernæring

    GF: Lese, skrive og regne

    Metode: Forsøk

    Sluttprodukt: Iskrem

    12117001 - 23.10.2013 11:44

  12. Jamie vs. Nuggets - Restaurant and Food Processing

    Fokus i dette opplegget er å lære om kylling som råvare, korleis handtere denne og kva som er sunn mat. Målet er at elevane skal vere aktive, i diskusjonar og oppgåveløysing, og undervisningsopplegget fokuserer på ordinnlæring og både skriftlege og muntlege ferdigheitar.

    Cecilie Isaksen Eftedal - 14.11.2012 14:08

  13. Spesialkost

    Hensikten med oppgaven er å ta utgangspunkt i oppskrifter på spesialkost (her: diabetes) og vurdere næringsinnhold i maten, både mengde og sammensetning. I matematikk blir det snakk om overslagsregning, forholdstall og omgjøringer.

    Av utstyr trenger elevene skrivesaker og kalkulator.

    I forhold til regning som grunnleggende ferdighet i RM arbeider vi med å bruke mål, vekt og volum og tilpasse oppskrifter/resepter.

    Cecilie Isaksen Eftedal - 15.11.2012 11:52

  14. Fishy business

    Engelsklærere jobber sammen med Restaurant- og Matfag-elever (evt. programfaglærere) og gjennomfører praktisk arbeid i kjøkken med forberedelse av fiskeretter.

    Elever skal i engelsktimene lære om råvaren fisk som finnes blant annet på et kjøkken.

    Grunnleggende ferdigheter er å kunne uttrykke seg skriftlig og muntlig.

    fish, packed in ice, supermarket Tesco-Lotus, Udonthani, Thailand

    Julia Day - 13.05.2013 14:24

  15. American Cuisine

    American Cuisine

    From recipes to dishes. A journey from the cookbook, via the English class and the kitchen, to the buffet table

    Idé til opplegg:

    Fra oppskrifter til ferdig retter. En reise fra kokeboka, via klasserommet og kjøkkenet, til buffetbordet.

    Truls Buttingsrud - 20.11.2013 18:54

  16. Madhur Jaffrey and Indian cooking

    Opplegget er ei lytteøving basert på ein podcast frå BBC Radio 4 programmet Food Programme. Programmet handlar i hovudsak om TV-kokken og kokebokforfattaren Madhur Jaffrey og hennar oppvekst og erfaringar med indisk mat i og utanfor India. Programmet tek også føre seg endringar i matkulturen og samfunnet i det moderne India. Elevane lyttar til podcasten og hentar ut informasjon som dei nyttar til å svare på spørsmål. I tillegg får elevane øving i ulike engelske dialektar, og då særleg indisk-engelsk. Opplegget er tenkt som ein timeaktivitet, ev.

    kribef - 26.01.2015 11:51

  17. Fiskebuffèt

    Dette er et prosjekt med tema fisk. Prosjektet resulterer i en fiskebuffet med inviterte gjester (gjerne foreldre). Dette er en gylden mulighet for at elevene får vist fram hva de kan!

    Prosjektet omfatter en forberedelsesdel med planlegging, mengdeberegning, utregning av næringsinnhold, praktisk gjennomføring på kjøkkenet og innhenting av informasjon om fisk som råstoff.

    Omfatter fagområdene Råstoff- og produksjon, Kost- og livsstil, norsk, matematikk. Kan omfatte naturfag og engelsk også:-)

    hegeo - 12.02.2015 14:25

  18. Påvisning av antioksidanter

    Enkelt forsøk for påvisning av antioksidanter.

    Hentet fra Utforskende arbeidsmetoder i naturfag - 22 praktiske ideer, Skolelaboratoriet for matematikk, naturfag og teknologi, NTNU, Berit Bungum og Peter van Marion (red.)

    Vi kan lese mye om betydningen av antioksidanter for vår helse, og alle vet at det er sunt å spise frukt og bær fordi det gir oss mye antioksidanter. Kan vi undersøke selv hva som inneholder antioksidanter?

    Utstyr / ressurser

    trine.johnsen@stfk.no - 14.01.2015 10:45

  19. A Baker's Dozen

    Elevane jobbar med temaet baking. Elevane jobbar med tekstar, omgrep og vokabular knytt til temaet. Opplegget består av tre delar. Første del inneheld førebuande aktivitetar der elevane les forteljinga «A Baker’s Dozen» og finn ut om historia til baking/brød. I andre del jobbar elevane med vokabular for baking og bakevarer. I siste del jobbar elevane med oppgåver knytt til filmen «Wallace and Gromit: A Matter of Loaf and Death». Alle dei grunnleggande ferdigheitene blir dekt i større eller mindre grad. 

    kribef - 13.11.2014 14:32

  20. Energiinnhold i ulike matvarer

    • Hvor mye veier en deig som gir 25 rundstykker - og hvor mange kJ inneholder den?
    • Hvordan regner man mellom kJ og kcal?
    • Hvordan regne ut hvor mange kJ, gram proteiner, fett og karbohydrater ulike mavarer inneholder?

    I vedlagte fil finnes mengdetreningsoppgaver til disse temaene.

    Julie Bjørnstad - 19.11.2014 22:04

Pages